BLOG Zr .Ms. Rotterdam

Beste website Bezoeker(s),

 

Enige tijd geleden heeft een verbindelaar, tijdens het deployment van Zr. Ms. De Ruyter, geregeld een stukje ingestuurd voor de website. Dit is door de lezers met heel veel enthousiasme ontvangen.

 

Zo leek het de webmaster een leuk idee om de Chef Verbindingsdienst van Zr. Ms. Rotterdam te vragen of hij of 1 van de verbindelaren tijdens hun deployment dit ook te doen. De Chef Verbindingsdienst heeft toegezegd regelmatig een stukje te sturen. De webmaster kijkt er naar uit.

 

Wij wensen de Verbindingsdienst Zr. Ms. Rotterdam een mooi deployment toe.

Vooraf . . . . 

 

Zr.Ms. Rotterdam is het vlaggenschip van het internationale vlootverband, dat wordt aangestuurd door het NAVO Maritiem Hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk. 

 

In de staf van de Nederlandse eskader commandant zitten naast de Nederlandse leden ook officieren uit Denemarken, Groot-Brittannië en Roemenië.

 

Het verband wordt versterkt met onder meer schepen uit Denemarken en Duitsland. Gezamenlijk zetten zij zich 24/7 in voor veiligheid op en vanuit zee. Daarnaast staan er grote oefeningen op de planning, bijvoorbeeld voor de kust van Noorwegen. SNMG1 is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De vloot opereert voornamelijk in en rondom Europa en het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De deelnemende marineschepen oefenen met elkaar, brengen gezamenlijke havenbezoeken en zijn snel inzetbaar in crisissituaties.

 

bron: www.mindef.nl

Donderdag 6 januari 2022 – vrijdag 14 jan 2022

Zo we zijn vertrokken. Na weer een chaotische start zijn de trossen los en zijn we onderweg naar Amsterdam voor de commando-overdracht en een welverdiend havenbezoek. Vandaag staat in het teken van wat rollenchecks en wat briefings om ons voor te bereiden op wat we kunnen verwachten als stafschip SNMG1.

 

 

Maandag zijn we vertrokken naar de Oostzee om daar te patrouilleren in opdracht van COMSNMG1. Onderweg hebben we nog de nodige oefeningen moeten doen om de operationele gereedheid weer op peil te krijgen. Ook een aantal communicatie oefeningen gedaan en allemaal met succes afgerond.

 

Dinsdag met de goalkeeper geschoten om er zeker van te zijn dat hij optimaal functioneert, gelukkig is dat het geval.

 

Woensdag hebben we ras naderingen uitgevoerd met de FGS Nordrhein-Westfalen en aansluitend een ras uitgevoerd. Deze werd nog even spannend toen we rood-sluiten moesten praaien omdat het fregat wel heel erg dichtbij kwam, gelukkig kon de afstand snel vergroot worden en hebben we elkaar niet geraakt.

 

Donderdag en vrijdag stonden in het teken van scheepsbrede oefeningen, zoals een voorzorgslanding met crash aan dek. Ook hebben we verschillende communicatie oefeningen gedaan, waarbij we ook uitgebreid al onze communicatieapparatuur hebben kunnen testen.

 

Al met al was het een drukke week die goed vol stond gepland met allerlei oefeningen en het integreren van de SNMG1-staf hier aan boord. Benieuwd wat het weekend en volgende week gaat brengen…